Hem Jobb 5 tips för att arbeta på distans

5 tips för att arbeta på distans

Av Redaktionen

5 tips för att arbeta på distans 3

Att arbeta på kontor är inte längre lika självklart som det en gång varit. I den rådande situationen är det många företag som redan har ställt om till distans- och hemmajobb.

Den moderna tekniken, flexibla arbetssätt och ansvar under frihet ger oss bra förutsättningar för att lyckas. Har du hamnat i en situation då det är nödvändigt att arbeta på distans? Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du får en fungerande jobbvardag.

Skapa en separat arbetsplats

När du jobbar hemma har du större frihet att sitta lite var som helst och arbeta. Matbordet, soffan och sängen kan ses som potentiella arbetsplatser – framförallt om du arbetar på en laptop. Bestäm vad som ska vara din arbetsplats för dagen och gör det till ditt hemmakontor. Men tänk efter en extra gång innan du sjunker ner bekvämt i soffan. För vill du verkligen att den ska förknippas med arbete? Troligtvis inte. Välj istället en arbetsplats som du kan lämna efter arbetsdagens slut. Kanske har du ett extrarum eller annat separat utrymme som du kan göra till ditt arbetsrum. Även när du vet med dig att du kommer arbeta hemma under en längre period kan det vara bra att hitta en arbetsplats där du kan göra dig hemmastadd och som du med gott samvete kan belamra med datorer och pappershögar – utan att behöva plocka undan efter dig vid arbetsdagens slut.

Lika viktigt som det är att skapa dig en arbetsplats där du kan arbeta effektivt och fritt från distraktioner, lika viktigt är det att du arbetar ergonomiskt! Bra ljus, bord i rätt höjd och en stol som ger ordentligt stöd för både rygg och ben är nödvändigt för att undvika belastningsskador. De flesta av oss har nog inte ett höj- och sänkbart skrivbord i våra hem. Här gäller det att vara kreativ och finna lösningar! Sällskapsspel, fotoalbum och böcker funkar utmärkt att placera under datorn för att få den i rätt höjd. Och vill du stå upp och arbeta? Strykbrädan fungerar fint fint som ståbord.

Håll fast vid dina rutiner

Att jobba hemifrån en dag här eller där klarar vem som helst av, men för att orka i det långa loppet är det viktigt att du håller fast vid dina rutiner. Rutiner hjälper dig att komma igång med arbetsdagen och utan dem kan det vara svårt att få så mycket gjort som du skulle vilja. Fundera över hur du startar din dag på kontoret. Kanske hämtar du en kopp kaffe, sätter på radion på låg volym i bakgrunden samtidigt som du kollar mailen. Oavsett hur du brukar börjar din dag – börja på samma sätt hemma!

Skapa även en rutin för när – och på vilket sätt – du ska jobba. Att bestämma vad som är din arbetstid respektive fritid är viktigt vid hemmajobb. För helt plötsligt tycker man det är roligt att dammsuga, diska och ta tag i den där tvätthögen som fyllt badrumsgolvet i veckor. Och vips har hela dagen gått och du har inte fått något arbete gjort. Börja dagen med att ge dig själv ett klockslag då du slutar jobba och har tid för alla tråkiga måsten som inte ska göras under arbetstid.

Av: Olivia Magnusson Amendo 

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>