Hela 9,5 miljoner kronor delades ut till kompetensutvecklande insatser i kommunala företag förra året, bland annat språklyft, undersköterskeutbildningar och IT-satsningar.
Syftet med stödet är att förebygga framtida arbetsbrist och uppsägningar, och miljontals kronor finns kvar att söka för kommunala företag fram till 2023.
– Att ställa om medarbetarnas kompetenser för att möta nya behov i de kommunala företagen är en win-win både för medarbetare och arbetsgivare. Det finns fortfarande miljoner kronor kvar att söka, så jag hoppas att ännu fler kommunala företag tar chansen att säkra sin kompetensförsörjning, säger Per Nordenstam, vd, Sobona.
750 miljoner i stöd under en treårsperiod
Sobona, SKR och facken inom kommunal och regional sektor har inom ramen för Omställningsavtalet KOM-KR avsatt 750 miljoner kronor till kompetenshöjande insatser som förebygger framtida arbetsbrist år 2021–2023. Alla medlemmar i Sobona kan söka medel och under förra året tilldelades de kommunala företagen 9,5 miljoner kronor. Pengarna fördelas genom den partsägda stiftelsen Omställningsfonden.
– Det är positivt att arbetsgivarna och facken tillsammans storsatsar på kompetensutveckling. Omställningsfonden stöttar arbetsgivare med förebyggande insatser, så att de både kan utveckla verksamheten samt bidra till ökad anställningstrygghet för den enskilde medarbetaren, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
1 100 kommunala företag kan söka medel
Kommunala företag verkar på uppdrag av kommuner eller regioner och har verksamhet i en rad olika branscher – allt från energi, fastigheter, vatten och miljö till utbildning, räddningstjänst, vård och omsorg. I hela Sverige finns cirka 1 100 kommunala företag som har kollektivavtal hos Sobona.
– Miljonerna till de kommunala företagen har satsats på allt från språklyft och körkort till undersköterskeutbildningar och IT-lyft. Det här är insatser som bidrar både till att kompetenshöja medarbetarna, minska risken för uppsägningar och säkra kompetensbehoven i organisationen, säger Per Nordenstam.