Inspirerande samtal och givande diskussioner var omdömet efter SamCerts nätverksdag på fredagsförmiddagen.
Nyckelpersoner och representanter för företagens ledningsgrupper deltog i den digitala träffen.
Det västsvenska konsultföretaget SamCert AB samlar sedan 20 år små och medelstora företag i Sverige och Norge för att hjälpa dem med ledningssystem och certifieringar.
Tema för årets nätverksdagar var utbildning och kompetensutveckling och föredrag blandades med grupparbeten och redovisning för erfarenhetsutbyte.
Medvetenhet är grunden i all kompetensutveckling konstaterade deltagarna. Alla var överens om att en av de viktigaste uppgifterna för ledningssystemets samordnare är att vara en inspirerande förändringsledare.
SIS – Svenska institutet för standarder 100 år
Programmet inleddes med ett föredrag av Mikael Johansson, utbildningsansvarig för SIS. Han berättade om bakgrunden och vikten av att det finns standarder.
-Tänk er en värld utan standarder, där inget hänger ihop. Inga gemensamma standarder för mått och vikt. Standardisering handlar om att hitta en gemensam lösning på gemensamma problem.
Mikael berättade bland annat om SIS läroresa och SIS-metoden, som baseras på den pedagogiska utbildningsmetoden HPLJ (Higher Performance Learning Journey). Metoden garanterar ett bättre inlärande och ger enligt forskarna operativa resultat som skapar affärsvärde.
SIS är en ideell förening utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan och är en del av ISO och CEN, en medlemsorganisation med ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. En av medlemmarna i SIS är SamCert AB.
Erfarenhetsutbyte
Deltagarna i nätverksdagen genomförde två grupparbeten; ett med fokus på kvalitet och informationssäkerhet, det andra med fokus på miljö och hållbarhet. Engagemanget var stort och deltagarna hjälptes åt att skapa kreativa formuleringar.
Dagen avslutades med summering och deltagarnas intryck:
”Erfarenheter från andra företag som ger något.””Träffa erfarna människor känns tryggt.”
” Trevligt att träffas.”
”Gruppdiskussion med bra samtal.”
Så löd några av utlåtandena.
– I september nästa år arrangerar vi fysiska träffar igen och det ska bli härligt, säger Ann-Sofie Gustafsson som redan börjat skissa på programmet. Då ska vi tala om den nya digitala läroplattformen som vi släpper i vår och vilka erfarenheter deltagarna tagit med sig av den.
Nätverksdagarna hölls tidigare – före pandemin – fysiskt i Stockholm, Göteborg och Oslo. Förhoppningen hos Ann-Sofie Gustafsson är nu att kunna arrangera värdeskapande ”digifysiska” möten framöver.
Kerstin Karlsson