Canon arbetar efter en företagsfilosofi som sätter den yngre generationen i fokus.
Syftet är att bidra till en samhällsutveckling där ungdomar förbereds inför arbetslivet.
– Att göra skillnad på riktigt och ge andra möjlighet att utvecklas är två av anledningarna till att vi på Canon engagerar oss, både globalt och lokalt, säger Christer Byfors, vd på Canon Svenska AB.
Canons företagsfilosofi Kyosei handlar om att leva och arbeta tillsammans för allas bästa och göra det på ett ansvarsfullt och syftesdrivet sätt. På Canon märks denna företagsfilosofi i allt från medarbetarkultur till sättet man sköter produktion, transporter och affärer.
– Det är en enorm förmån att få jobba i en verksamhet med så tydlig värdegrund. Vi är såklart ett affärsdrivet företag med högt satta mål, men i grunden finns vår filosofi Kyosei med oss i allt vi gör, säger han.
Engagerar sig i skolor i närområdet
På huvudkontoret i Solna engagerar sig medarbetarna i närområdet på olika sätt och fokus ligger ofta på ungdomar. Den typen av projekt får alltid plats i budgeten.
– Vårt mentorprogram My Dream Now har varit ett sätt för oss att kunna göra skillnad i området där vi själva jobbar. Några av våra medarbetare är klasscoacher i skolor i utsatta områden. Programmet pågår under ett år och coacherna lyssnar in ungdomarna och delar kunskap som rör arbetsliv och företagande. Det blir också en hel del praktiska tips och råd som hur man skriver ett CV, vad man ska tänka på under en arbetsintervju och varför det faktiskt är lönt att lyssna på läraren, säger Christer Byfors.
Canon ger sig in i projekt som gör avtryck
– När man kommer upp i en viss ålder blir det mer tydligt vad som är viktigt i livet. Jag funderar mycket på hur jag själv och Canon kan bidra och det blir tydligt att det finns flera utmaningar i vårt närområde. Där vill vi anamma Kyosei. Vi tar gärna rygg på organisationer som ger oss möjlighet att hjälpa till där vi är som bäst. Vi har till exempel haft ett projekt, Canon Young People Programme, som har resulterat i en utställning på Lava i Kulturhuset Stadsteatern. Programmet är ett utbildningsinitiativ som stärker ungdomar från olika bakgrunder i visuellt berättande och hållbarhetsfrågor. Sju unga fotografer från Mentor Sverige skildrade FN:s Globala mål nummer 11; “hållbara städer och samhällen” i bild.
– Det är fantastiskt att se och höra ungdomarna berätta om hur de tar sig an vår verklighet med en kamera i handen. Och vilka tankar de har om framtiden, säger Christer Byfors.
Nyfikenhet leder utvecklingen framåt
Canon kommer att fortsätta leda utveckling och innovation i sin bransch och utvecklas inom områden som är mindre kända för allmänheten.
– Vi är ju mest kända för vår kamera- och printertillverkning, men det har hänt mycket sedan Canon startade 1937. Samhället har gått igenom förändringar och teknikskiften och vi har vuxit till en global spelare. Vi har alltid varit nyfikna och det fortsätter vi att vara. Innovation är det enda sättet att närma sig framtiden, säger Christer Byfors.