Under 2022 och 2023 införs stegvis ett skärpt regelverk för att underlätta för och skydda visselblåsare i EU.
En ny rapport från NAVEX visar ökad benägenhet att rapportera incidenter och missförhållanden bland företag i EU-länder.
NAVEX är en marknadsledare inom lösningar för riskhantering och regelefterlevnad, och har flera hundra kunder i Sverige bland företag, organisationer och myndigheter.
2019 förvvärvade företaget den svenska visselblåsartjänsten WhistleB. Man presenterar årligen rapporter med data och trender kring visselblåsning i EU och världen.
I rapporten Whistleblowing Hotline Benchmark, som släpptes i slutet av oktober, konstaterar företaget att EU-länderna ser en ökning i antalet rapporter med 50 procent de senaste två åren, från 0,4 rapporter per 100 anställda i genomsnitt 2019, till 0,6 2021. Man noterar också stora regionala skillnader – från det att en incident inträffar tills den rapporteras genom en visselblåsartjänst tar det i genomsnitt 47 dagar i europeiska länder, jämfört med 21 dagar i Nordamerika.
”Ju kortare tid det går innan en incident rapporteras desto bättre, inte minst för att många ärenden blir svårare att utreda effektivt för varje dag som går. Att det tar mycket längre tid i EU-länder är något som verksamheter borde uppmärksamma, och de behöver fundera över möjliga orsaker – om det beror på att anställda känner sig otrygga inför att slå larm, på att det saknas medvetenhet om hur man anmäler, eller om andra faktorer spelar in”, säger Jan Stappers, EU Whistleblowing Specialist på NAVEX.
I Europa är majoriteten av de undersökta rapporterna, 57 procent, kopplade till olika arbetsmiljöfrågor, exempelvis diskriminering eller kränkande beteende. 20 procent handlar om affärsetiska frågor, och nio procent kopplas till miljö, hälsa och säkerhet. 56 procent av rapporterna var anonyma, vilket är i linje med tidigare år. Globalt sjunker andelen rapporter som är anonyma, vilket är ett tecken på ökad trygghet hos anmälaren.
Totalt omfattar rapporten mer än 1,3 miljoner incidentrapporter globalt, till fler än 3 500 verksamheter med fler än 57 miljoner anställda.
Den svenska regeringen klubbade beslutet om att införa det nya EU-regelverket i september 2021. Alla arbetsgivare med fler än 50 anställda måste ha ett system på plats innan den 17 december 2023 för att inte bryta mot regelverket.