Många fick förvandla hemmet till kontor i samband med pandemi och sociala restriktioner. Trots att distansarbete fortfarande hör till vanligheterna så har allt fler svenskar börjat återvända till kontoret.
Framåt spekuleras det kring hybridformat och det flexibla arbetet är troligen här för att stanna.
På kontoret har arbetsgivaren det yttersta ansvaret för att se till att arbetsmiljön uppfyller våra behov, utan risk för ohälsa. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning ställs krav på dagsljus och utblick. Här tydliggörs det att dagsljus ska vara det primära valet på arbetsplatsen, och att elektriska ljusalternativ ska erbjudas i andra hand. I föreskriften står det att “rekommendationer för ljustillgång baseras på att ljus bestämmer hur vi uppfattar vår omgivning och om vi kan utföra vårt arbete på ett tillfredställande sätt”. Detta mot bakgrunden att dagsljus har en positiv påverkan på vår hälsa, stimulerar dygns- och årsrytmer, minskar sömnighet dagtid och förbättrar både humör och kreativitet.
Lone Feifer, Director of Sustainable Buildings på VELUX, delar nu med sig av fem tips på hur du som chef optimerar arbetsplatsen för att öka både trivseln och måendet bland medarbetare.
Se över tillgången till dagsljus
Enligt Arbetsmiljöverket kan fönster som ger utblick och takfönster ge värdefull kontakt med omvärlden. Ett tips är att planera arbetsplatsernas placering på kontoret, så att medarbetarna får ta del av så mycket dagsljus som möjligt. Allra bäst är arbetsplatser placerade bredvid eller framför ett fönster.
Släpp in frisk luft
Ett instängt kontor med dålig luft bidrar inte till att kreativiteten flödar. Se till att kontoret vädras regelbundet, men under korta perioder. För att så snabbt som möjligt släppa ut dålig luft och in ny, syresatt luft rekommenderas korsdrag. En studie visar att korsdrag är 15 gånger så effektivt som ensidig vädring.
Håll temperaturen på en bra nivå
Se över temperaturen i kontoret. Förutom att styra temperaturen på element eller andra värmekällor, så kan det vara bra att se över tätningslister på fönster. Lister som är gamla och slitna gör nämligen att kylan utifrån lätt tar sig in i lokalen.
Uppmuntra till aktiva pauser
Se till att dina medarbetare tar regelbundna pauser. Uppmuntra också till rörelse under pauserna, allra helst genom att faktiskt gå ut och få frisk luft en stund. Om det är en stressig dag kan det räcka att öppna ett fönster och andas in några djupa andetag av den friska luften.
Glöm inte bort att skapa en behaglig miljö
Det finns ett antal konstruktionsegenskaper som påverkar oss. Färgen på vår omgivning, t.ex. innerväggar, kan påverka vårt inlärningsbeteende. Blått har påvisats förbättra prestationen vid en kreativ uppgift. Rummets form påverkar också vår känsla av komfort och skönhet. Böjda former upplevs som mer behagliga än kantiga former bland annat.