71 % av svenska chefer säger att distansarbete ger människor chansen att bygga upp sin karriär utan att behöva flytta till ett nytt land.
Svenska företag satsar allt hårdare på mångfald och på att vara goda samhällsmedborgare.
I takt med detta mäter företag ofta sina initiativ inom ESG (Environmental, Social and Governance). Nu visar en ny studie att de etiska fördelarna med internationella distansanställningar kan gynna företagens ESG-arbete.
Studien, Remote Tech Talent Report, beställdes av HR-företaget Remote, som med sin plattform och sina tjänster hjälper företag att hantera globalt distribuerad arbetskraft, och besvarades av 1485 beslutsfattare globalt, varav 208 från Sverige. Syftet med studien var att analysera läget på den globala HR-marknaden och undersöka den inverkan som att anställa på distans kan ha ur ett ESG-perspektiv.
Etiska fördelar
Enligt studien säger drygt två tredjedelar (71%) av cheferna med personalansvar som överväger global rekrytering att det är en fördel att ge människor möjligheten att bygga en karriär utan att behöva flytta till ett annat land. 42% säger att det är positivt att låta samhällen växa genom att få behålla sina lokala talanger, och 41% anser att distansanställning ökar mångfalden på företaget.
Nästan hälften av arbetsgivarna missar en möjlighet
Dessa resultat överensstämmer med flera av FN:s mål för hållbar utveckling, inklusive att stödja en hållbar, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt samt minska ojämlikheten inom och mellan länder (mål 10). Forskning visar också att större mångfald korrelerar med bättre ekonomiska resultat.
Men trots detta anställer nästan hälften av de tillfrågade (45%) endast distansarbetare på den svenska marknaden. Detta begränsar inte bara företagens potentiella pool av tillgänglig kompetens, utan det begränsar också möjligheterna att utveckla mångfalden. Dessutom begränsas karriärs- och utvecklingsmöjligheter för länder i andra delar av världen.
Bland de svenska chefer som överväger att anställa globalt är det bara 13 % som letar efter nya talanger i Asien, 8% i Mellanöstern och 6% i Afrika.
Inträdeshinder
Remotes studie belyser också de logistiska, juridiska och kulturella utmaningar som de måste övervinna under anställnings- och introduktionsprocessen hinder när de vill rekrytera på internationellt på distans.
Enligt svaren är de största utmaningarna med att anställa i nya regioner: att sammanföra olika arbets- och ledningskulturer (32%), att hantera lokala juridiska krav (27 %) och att övervinna språkbarriärer (26%). Genom att arbeta med en välrenommerad Employer of Record-tjänsteleverantör kan företag säkerställa juridisk regelefterlevnad och lösa flera andra utmaningar i processen.
Remote’s Tech Talent-studie genomfördes bland 1485 anställande beslutsfattare globalt, varav 202 är från Sverige, och som anställer på distans. Intervjuerna genomfördes av Focaldata under september 2022 via onlineenkät.