Openhack tas nu helt över av Ingenjörer utan gränser för att ytterligare satsa på, och ta fram, socialt hållbara lösningar med humanitär nytta.
Satsningen är ett led i Ingenjörer utan gränsers digitala satsning för att hitta möjliga lösningar till utmaningar relaterade till de globala målen och Agenda 2030.
Openhack grundades år 2015 som ett projekt inom Ingenjörer utan gränser med en kollektiv plattform för att applicera öppen källkod och data för att ta sig an sociala och humanitära utmaningar genom att skapa innovation; en plats där idéer sprids till användare och utvecklare världen över.
– Det finns många bra idéer, en stark innovationsvilja och stor entreprenörsanda i Sverige som vi måste ta vara på och skapa förutsättningar för. Det här är en viktig satsning i vår digitaliseringsstrategi för att kunna påverka runt om i världen. Det är nödvändigt att vi tillsammans arbetar för en social påverkan och ökar samverkan för att vi ska nå de globala målen och skapa en bättre och mer hållbar värld, säger Caroline Edelstam, generalsekreterare för Ingenjörer utan gränser.
Openhack har vunnit CIO Awards som Årets digitala inspiratör och är Sveriges hackathon-pionjär som organiserat femton framgångsrika hackathon såväl som fysiskt, digitalt och på hybridbasis. Genom hackathons har deltagare tagit sig an över sextio olika humanitära och sociala påverkansorienterade utmaningar.
Idag har Openhack mer än 10 000 deltagare och med Hack the Crisis Sweden 2020 slogs rekord när 7500 personer deltog i evenemanget och 160 partnerorganisationer var med och stöttade satsningen där hackathonet fann 530 lösningar på olika viktiga samhällsutmaningar. Flertalet av idéerna från dessa hackathons har implementerats och resulterat i framgångsrika startups, bland annat Just Arrived, BrightAct och VoiceMed.
– Det här är början på ett viktigt samarbete där vi har möjlighet att påverka i en större, internationell kontext. Med Ingenjörer utan gränsers nationella och internationella nätverk och unika ingenjörskompetens kan vi bredda vår verksamhet. Openhack har stor potential och vi får en större möjlighet att göra humanitär nytta genom innovation och social påverkan tillsammans, säger Lukas Scheffer Leander, medgrundare och VD för Openhack.
Den nya styrelsen består av välkända namn såsom Jan Burenius, styrelseordförande och tillika seniora rådgivare och medgrundare av Openhack, Matilda Andersson, utsedd till Årets Tech-tjej 2021 av Microsoft och civilingenjör inom datateknik med specialisering inom maskinintelligens och AI, Joel Nedar, medgrundare av och CTPO på teknikföretaget Improvin´, Lukas Scheffer Leander, ICT-ingenjör och VD för Openhack, Henrik Serenhov, medgrundare av Openhack och ansvarig för M&S på Saab samt Caroline Edelstam, generalsekreterare på Ingenjörer utan gränser.