Hem Jobb Teknikprofessorn Christer Nordström sadlar om

Teknikprofessorn Christer Nordström sadlar om

Av Redaktionen

Teknikprofessorn Christer Nordström sadlar om. “Det är så kul att utveckla teknik i samspel mellan häst och ryttare tillsammans med världsledande kompetens inom ridning. Ryttare är verkligen riktiga träningsnördar som lägger väldigt mycket tid och pengar på träning. Dessutom känns det bra att kunna bidra till att hästarna mår bättre,” säger Christer.

Christer Norström är docent vid KTH, tidigare VD för Swedish Institute of Computer Science (RISE) och grundare av företaget Racefox, som utvecklat en digital coach för löpare och längdskidåkare.

Nu köper han in sig i Sitsdoktorn Mari Zetterqvist Blokhuis företag Rider’s Position Sweden AB. Företaget utvecklar Rider’s Position Coach – världens första digitala coach för ryttare.

“Genom Christer engagemang kommer Rider’s position att stärka sin tekniska kompetens framförallt inom rörelseanalys”, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

Rider’s Position vill hjälpa ryttare att sitta bättre i sadeln, för att minska skador, värna om hästarna och bidra till bättre ridsport. Nästan all kommunikation under ridning sker genom ryttarens sits. Därför utvecklar företaget en digital coach som distribueras i form av en app, den ger feedback på sitsen i realtid baserad på en rörelsesensor som mäter ryttarens sits. Därigenom skapas en bättre ridupplevelse för såväl häst som ryttare. Målet är att revolutionera sättet man lär sig rida på och att bli världsledande vad gäller digital coaching i realtid inom ridsporten.

Mari hade precis avslutat arbetet med sin doktorsavhandling, där hon forskat på samspelet ryttare, tränare och häst, när hon fick en idé om hur man skulle kunna använda digital teknik för att automatisera inlärningen av en god sits. Via en kompis fick hon reda på att det fanns en lösning på marknaden i form av en digital coach som i realtid hjälper löpare och skidåkare att förbättra sin teknik. Sagt och gjort. Mari kontaktade Christer Norström, hjärnan bakom Racefox, och frågade om han trodde att man kunde utforma en app som kan coacha ryttare att sitta bättre i sadeln.

“Låt oss prova,” sa Christer.

Redan samma vecka inleddes arbetet med att samla in ryttardata. Efter ett år av tester, analyser och utvecklingsarbete är den första tjänsten, Rider’s Position Rhythm Coach, klar att lanseras senare i höst. Coachen distribueras med hjälp av en app och skalar på så sätt upp kunskap från vår Sitsdoktor och CEO Mari Zetterqvist Blokhuis Det är till och med hennes röst som ger instruktionerna.

Om marknaden: Ryttare är passionerade människor som rider högt upp i åldrarna och lägger väldigt mycket tid och pengar på sin hobby i Sverige hela 7,4 miljarder på träning, utrustning och tjänster varav drygt 3,5 miljarder på träning, lektioner och tränare.

De är riktiga nördar och nyfikna på att utveckla sin ridning. Ryttare på alla nivåer tränar kontinuerligt för tränare.

Megatrender som Wellbeing och Longeviety påverkar vår marknad. Hästarna hjälper ryttarna att fokusera och bli mer närvarande vilket är välgörande för kropp och själ.

Ridning är en internationell sport och den globala potentialen är stor med hela 90 miljoner ryttare i världen. Mer info i länken:hästnäringen i siffror

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>