En majoritet av mjukvaruutvecklarna älskar sina yrken men närmare hälften vet inte om de vill vara kvar på sitt jobb om ett år.
Dålig balans mellan arbete och fritid, tuffa krav från övriga verksamheten och svårigheter med att hinna med allt jobb utan övertid hör till de största utmaningarna för utvecklare.
Det visar en ny rapport från applikations- och mjukvaruutvecklaren OutSystems.
Rapporten “Developer Engagement Report: Are Your Developers Happy or Halfway Out The Door?”, som bygger på svar från 860 utvecklare världen över, visar att 64 procent av utvecklarna älskar sina yrken, men att endast 48 procent definitivt planerar att vara kvar på sin arbetsplats om ett år. Fyra av tio, 42 procent, uppger att det finns så många jobbalternativ att välja på att de enkelt skulle kunna få en bättre position. Två av fem, 39 procent, har också sökt nya jobb, men inte fullföljt bytet. Samtidigt uppger 46 procent att de känner utvecklare som har bytt arbetsplats men ändå inte upplever jobbet som bättre.
– Vi fortsätter att förvånas över hur IT-chefer och utvecklare runt om i världen förnyar sig trots utmaningar. Men med en global brist på talanger på över en miljon utvecklare kommer IT-cheferna inte att kunna anställa sig själva för att ta sig ur de utmaningar de står inför som svar på den omättliga aptiten på att bygga högpresterande programvara av hög kvalitet, säger Gonçalo Gaiolas, Chief Product Officer på OutSystems
Det är i arbetsmiljön de främsta utmaningarna finns för utvecklare. Totalt uppger hälften att de är i behov av en bättre balans mellan arbets- och privatliv, samtidigt som 45 procent uppger att hålla jämna steg med verksamhetens krav är en av de största utmaningarna. Endast 44 procent av de traditionella utvecklarna anser att de hinner utföra sina arbetsuppgifter inom ramen för en 40-timmars arbetsvecka.
– Det kommer att saknas uppemot 70 000 personer inom techbranschen till år 2024[1]. Det faktum att många utvecklare inte är helt övertygade om att de ska lämna företaget innebär en enorm möjlighet. IT-chefer kan agera snabbt för att skapa en miljö där utvecklarna vill stanna. Och alla förändringar behöver inte vara drastiska. Saker som hur produktiv en utvecklare känner sig, vilka verktyg de har tillgång till och vilka förväntningar som deras kollegor i verksamheten har kan göra en anmärkningsvärd skillnad, säger Michael Jungvid, Nordenchef på OutSystems.
Rapporten undersöker även utvecklare som använder sig av den förenklade utvecklingstekniken low-code, som bygger på ett visuellt gränssnitt och mestadels med färdigskrivna komponenter. Resultaten visar att användare av low-code är mer nöjda med sin arbetsbelastning, klarar sin arbetsvecka i större grad, utvecklas mer i sin karriär och har färre andra faktorer som bidrar till utbrändhet.
– Utvecklare behöver teknik som optimerar resurser, minskar arbetsbelastningen och ökar utvecklarens produktivitet. IT-ledare som förstår fördelarna med olika verktyg kan stödja avancerade utvecklingstekniker, inklusive specifika kodningspreferenser för utvecklare, samtidigt som de underlättar friktionen, slitaget och resursfrågorna som ständigt prövar utvecklarnas motivation och frustration, avslutar Gonçalo Gaiolas.
Baserat på undersökningens resultat har OutSystems tagit fram några rekommendationer som kan hjälpa företag att behålla kompetensen inom sitt företag och skapa en arbetsplats där utvecklare trivs.
Tre tips för att attrahera och behålla utvecklartalanger
- Minska antalet arbetstimmar i teamet
Detta kan störa balansen mellan arbete och privatliv, särskilt för personer som befinner sig i början av sin karriär.
- Lyft fram möjligheter till utveckling
Det är viktigt att kommunicera vilka framtida utvecklingsmöjligheter som finns till alla i företaget oavsett ålder eller bakgrund. IT-chefer bör vara öppna om utvecklingsmöjligheter och anställningstrygghet.
- Tillhandahålla resurser och verktyg för att hantera arbetsbelastningen
Tillgång till verktyg kan hjälpa utvecklare att bygga applikationer mer produktivt och öka
nöjdheten. Detta kan ge bättre affärsresultat och bättre personalbindning.