Den 21 maj var det Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling, men hur är det med uppmärksamheten för mångfald på våra arbetsplatser?
Idag förbinder sig 6 av 10 företag i Europa till en aktiv neutral rekryteringspolicy. De är engagerade i jämställdhet, mångfald och inkludering när de rekryterar.
Men när det gäller system för övervakning och rapportering om mångfaldsmål finns det fortfarande en bit kvar att vandra.
En undersökning genomförd av iVox på uppdrag av SD Worx visar att 61 procent av alla tillfrågade företag hävdar att de har åtagit sig en neutral rekryteringspolicy, där Irland (74 procent), Storbritannien (68 procent) och Belgien (69 procent) hamnar högst upp på den europeiska rankningen. I Sverige och Finland är det bara 53 respektive 51 procent som har antagit en neutral rekryteringspolicy.

Sofi Klinkert, HR Director på SD Worx.
Frågan är hur företag gör sina mål och handlingar synliga. Drygt hälften av företagen uppger att de ofta arrangerar aktiviteter på temat mångfald, jämställdhet och inkludering. 60 procent av de europeiska företagen svarar att de har stort fokus på att främja en jämställd och inkluderande arbetskultur med sikte på ökad mångfald. Särskilt genom platsannonser (53 procent) och den egna hemsidan (51 procent) kommuniceras detta aktivt. Drygt hälften av företagen tar också med det i sina affärsidéer och företagsvärderingar (51 procent).
På samma sätt involverar företag också sina chefer aktivt i sina policyer om mångfald, jämställdhet och inkludering. Drygt hälften (53 procent) av de tillfrågade företagen skulle ge intern utbildning inom dessa ämnen för chefer och ledning. Belgien lägger anmärkningsvärt lite ansträngning på detta, med endast 36 procent.
Trots alla ansträngningar från chefer saknas det fortfarande tydligt definierade åtgärder vad gäller systematisk uppföljning, till exempel ett tydligt rapporteringssystem. Det gäller bland annat utvärderingen av chefers engagemang för att uppnå de föreslagna mångfaldsmålen. Endast hälften av de europeiska företagen genomförde en sådan utvärdering. 46 procent av de svenska företagen har ett system för detta. Belgien släpar efter med endast 29 procent.
Sammantaget hävdar mindre än hälften av företagen att de aktivt upprätthåller en plan som beskriver och spårar mångfaldsmål. Detta märks särskilt i stora (och internationella) företag med fler än 250 anställda. För närvarande är ny europeisk lagstiftning på gång som kommer att kräva att företag med mer än 250 anställda aktivt ska hålla reda på sådana mångfaldsmål från och med 2023.
– Det är värdefullt att företag investerar i ett rapporteringssystem om sitt agerande avseende mångfald, jämställdhet och inkludering. Data från dessa system ger en stark grund för att optimera mångfaldspolicyn med konkreta och strukturerade åtgärder. Systemen ger också svar på vad insatserna för att öka mångfald och inkludering ger för resultat i praktiken, säger Sofi Klinkert, HR Director på SD Worx.
Företag som medvetet arbetar med frågor som rör mångfald, jämställdhet och inkludering har märkbart lättare att attrahera, motivera och behålla medarbetare. Forskningen visar att det också ofta är de företag som redovisar högre produktivitet och lönsamhet.
– I synnerhet finns en ökande trend bland den yngre generationen anställda när det gäller att ta hänsyn till mångfald, jämställdhet och inkludering på arbetsplatsen. Det kommer att påverka framtiden och hur företag kommer att rekrytera ny personal. Inte bara en bra lön och en sund balans mellan arbete och privatliv är oumbärliga, utan i vilken utsträckning företag positionerar och agerar sig själva i den rådande tidsandan är avgörande för många, avslutar Sofi Klinkert.