2020 års pandemi och den påföljande ekonomiska krisen har inneburit stora omsvängningar på arbetsmarknaden.
Sedan i våras har fler än en halv miljon svenskars yrkesliv påverkats, genom minskad arbetstid, permitteringar eller uppsägningar. Den öppna arbetslösheten i Sverige var i oktober fler än 468 000 personer, mer än 110 000 fler än samma tid förra året.
Även för den som har arbete eller studerar, väcker situationen ofta oro – både för det egna arbetets framtid och hur krisen påverkar ens framtidsplaner. Men kanske ligger framtiden någon helt annanstans?
Det är aldrig för sent med en ny karriär, vilket Sara Andersson kan vittna om. Idag arbetar hon som IT-specialist på Göteborgs stad Intraservice med nätverksteknik som ansvarsområde. Men hade någon frågat henne ”vad gör du om tio år” år 2010 hade hon sannolikt inte haft en tanke på det.
- Jag hade jobbat inom skola och barnomsorg i tio år, och var barnskötare och elevassistent för barn i behov av särskilt stöd. Den här resan började när jag kände att vi kunde få ut mer av de digitala kommunikationsverktygen vi använde i undervisningen, smartboards och läsplattor, eftersom många av barnen har svårt att kommunicera. Till slut fick jag gå en kurs, och det var där det började.
Sara kom in på en utbildning inom ramen för på Högskolan Väst i Trollhättan, som samarbetar med utbildningsprogrammet Cisco NetAcademy. Hon fann snart att det inte bara var en väg till nya kunskaper i jobbet, utan till en omstart i arbetslivet.
- Jag hade verkligen ingen bakgrund inom IT, och första dagen var känslan mest ’vad ÄR det här, vad har jag gett mig in på?’. Men det svängde snabbt och jag blev fascinerad av teknologin på ett helt annat sätt än jag tänkt från början – att man får förstå hur alla de små, små bitarna som förändrar hela världen hänger ihop.
Den första kursen följdes av fler och efter ett avbrott för att föda familjens fjärde barn lämnade Sara utbildningen som certifierad nätverkstekniker. Certifieringen, Cisco Certified Network Professional, visade sig också vara en snabb väg till den nya karriären. Som systemspecialist på Göteborgs Stads IT-förvaltning Intraservice, där hon arbetat sedan mars 2019, är hon en av ”spindlarna i nätverket”. Göteborg är en av de svenska städer som ligger längst fram i digitaliseringsresan, och hon får vara med om att bygga infrastrukturen för nästa generations samhällstjänster.
Talangbristen inom IT-branschen i kombination med den snabba digitaliseringen gör att utbildningsplatserna i Sverige byggs ut i snabb takt, ofta med näringslivet som partner. Ciscos Networking Academy har idag 5 200 studenter i Sverige, med en plan att växa till 8 000, och anställa 200 nya instruktörer i Norden, under de kommande åren.
Sara hoppas att hennes egen historia kan hjälpa till att inspirera andra att se det som en realistisk framtidsplan – inte minst andra kvinnor.
- Allt är möjligt, och det här är en bransch där det alltid kommer att finnas spännande jobb och utmaningar! Jag tror många är rädda för att ta klivet ut i något okänt och inte ens funderat över IT som ett alternativ – det hade ju inte jag heller. Men om man är beredd att utmana sig själv och ge sig in det med själ och hjärta eftersom det är en stor omställning. Men gör man det finns det inga barriärer.
Även balansen mellan privatliv och arbetsliv är ett plus.
- En av fördelarna med mitt nuvarande jobb är att det är väldigt flexibelt, och man kan lägga upp arbetstiderna på ett sätt som funkar för fritid och familj. När man har fyra barn är det rätt mycket att hålla ordning på, och man har nästan alltid möjlighet att planera och prioritera vardagen på ett annat sätt, och vara närvarande, för det som är viktigt utanför jobbet – som min sons fotbollsmatcher.