Tiden då IT-avdelningen enväldigt fick bestämma vilken teknisk utrustning medarbetare ska använda på arbetsplatsen är förbi.
Med trender som BYOD (Bring Your Own Device) och ett ökat konsumentfokus hos tillverkare av elektronik har spelplanen förändrats.
Förr i tiden låg våra kontor och arbetsplatser i framkant när det kom till nyttjande av modern teknik. Som konsument följde man i deras fotspår och köpte hem IT-lösningar som först dykt upp i bolagsvärlden. Idag är det tvärtom. Fokus hos tillverkare av datorer och smartphones ligger hos konsumenterna i första hand – något som på engelska har fått namnet “the consumerization of IT” för den som gillar sådana uttryck.
Allt fler medarbetare vill idag även vara delaktiga i beslut som rör den tekniska utrustning man ska arbeta med. Men hur långt har vi kommit med valfriheten på våra arbetsplatser egentligen? Även om företag vidtar åtgärder för att länka samman IT-avdelningen med anställda, finns det tecken på att det fortfarande existerar en klyfta mellan de två. PWC visade nyligen genom en undersökning att 90 procent av alla chefer trodde deras företag ägnar stor uppmärksamhet åt personalens behov när de introducerar ny teknik, men endast hälften (53 procent) av de anställda tyckte detsamma. Här finns förbättringspotential!
Länka samman HR med IT
För att förbli konkurrenskraftigt är det avgörande för organisationer att ge anställda större valfrihet kring den teknik och de verktyg man använder dagligen. Dagens utbud av datorer och bärbara enheter har inneburit att anställda är vana vid att ha den senaste tekniken i sina fickor. Många i den yngre generationen, som nu tar sig in på arbetsmarknaden för första gången, har vuxit upp i den digitala tidsåldern och förväntar sig samma höga nivå på tekniken på arbetsplatsen som den man äger privat.
Med detta i åtanke måste företag arbeta hårdare än någonsin för att både locka och behålla personal. Faktorer som utbildning, bonusar och friskvårdsförmåner är fortfarande viktiga. Men den pågående pandemin – som har lett till en betydande och långvarig ökning av den tid som anställda spenderar på bärbara datorer och stationära datorer hemma – visar att även val av tekniska arbetsredskap blir en allt mer viktig fråga för arbetsgivare att ta i beaktande. Att odla en produktiv och positiv kultur på arbetsplatsen är inte längre bara HR-avdelningens jobb, det kräver öppna samtal mellan medarbetare och organisationen om den teknik man vill använda som anställd.
Affärsnyttan
Att stärka förhållandet mellan HR och IT och ge anställda mer frihet att använda den välbekanta tekniken innebär många fördelar för både arbetsgivaren och organisationen. Enligt en Gensler Workplace studie äger 76 procent av de anställda att möjligheten att påverka valet av teknik skulle påverka deras prestationsförmåga på ett positivt sätt, medan 60 procent även sa att det sannolikt skulle påverka deras arbetsglädje.
En anställd som känner att ett företag lyssnar på deras behov jobbar bättre. Engagerade anställda sägs vara nästan 20 procent mer produktiva medan medarbetare som tycker att deras röst blir hörd av sin arbetsgivare är 4,6 gånger mer benägna att göra sitt bästa när det kommer till arbetsuppgifterna.
För att framtidssäkra sin verksamhet och förbli en attraktiv arbetsgivare krävs att företag har en modell för upphandling och tillhandahållande av teknik och då inte minst teknik som ska till slutanvändare. En modell som involverar personalen från början. I slutändan, när arbetstagare kan välja teknik de vill använda, är de mer engagerade, produktiva och kommer att vara kvar i sin roll längre tror jag. Vad tror du?
Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook