Den manliga normen är att vara stark, målmedveten och självständig. Samtidigt är män överrepresenterade i statistiken för arbetsplatsolyckor och självmord. Machosamtalet är ett stöd för en mer jämställd arbetsplats.
Många män har svårt att visa sina känslor, dela sorg och prata om relationer, vilket kan leda till att de mår sämre både hemma och på jobbet. En machoattityd kan också leda till att män tar fler risker vilket ökar risken för olyckor på arbetsplatsen.
Att machonormer kan vara begränsande och skapa ohälsa har uppmärksammats på senare år genom viktiga initiativ som killmiddagar där män diskuterar mansrollen och ”locker room talk”, där yngre idrottande män träffas för att samtala kring schysstare attityder.
Filmer
Machosamtalet är en serie korta filmer med tillhörande frågor som kan fungera som ett stöd för arbetsplatser i strävan efter mer jämställdhet. Att aktivt arbeta för att förändra begränsande normer för manlighet kan leda till förbättrad hälsa, breddad rekrytering, mer jämställda relationer och minskat våld och samtidigt bidra till bättre kvalitet på arbetsplatsen.
– Vi vill med Machosamtalet rikta oss till vuxna män på mansdominerade arbetsplatser. Men självklart passar materialet också för blandande grupper, säger Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg, folkhälsoenheten.
– Även om inte alla identifierar sig med machorollen tror vi att många, både män och kvinnor, kan känna igen sig i de här frågorna, säger Maria Stefansson, hälsoutvecklare, folkhälsoenheten.
Känna trygghet
Machosamtalet har tagits fram av Region Västerbotten och Region Norrbotten i samarbete med Unghästen, en del av Västerbottensteatern och med lång erfarenhet av att arbeta med frågor kring normer och jämlikhet.
– Tanken är att arbetsplatserna själva håller i samtalen och ingen utomstående behövs för att leda, säger Helena Gard, hälsoutvecklare, folkhälsoenheten.
– Vi vill att materialet ska bidra till att män ska känna sig trygga med att prata om känslor och mående, inte minst med andra män, säger Sofia Elwér.
Ovant med förtroliga samtal
Machosamtalet har under arbetets gång testats av anställda på skogsmaskinföretaget Komatsu Forest i Umeå. De kom med förbättringsförslag så att materialet kunde finslipas.
För Komatsu Forest, som under många år arbetat med likabehandling och utbildat över 250 av sina medarbetare i jämställdhetsfrågor, var det självklart att ställa upp.
– Vi har en ojämn könsfördelning och förtroliga samtal mellan män är inte vanliga. Men de flesta var positiva och tyckte om både filmerna och frågorna, säger Emma Larsdotter Moström, HR-specialist på Komatsu Forest.
Högt och lågt om mansrollen
En av de män som var med i fokusgruppen var Leif Sundqvist.
– Det var ett bra material som gav bra samtal, både högt och lågt, om mansrollen. Efter en stund öppnade man sig och vi hade kunnat sitta länge och prata, säger han.
Materialet finns på regionvasterbotten.se/machosamtalet