De som jobbar inom HR är nyfikna på människor och lär bäst genom andra. Samtidigt måste branschen bli mer öppen för att experimentera och testa nya saker för att kunna möta nya krav på arbetsmarknaden. Det visar en ny studie från HR-bolaget Assessio och tidningen Personal & Ledarskap, som undersökt ”learning agility” hos HR-personal.
HR har rent historiskt inte varit känt för sin starka innovationskraft, men ny teknik, nya yrkesroller och ett ökat inflytande gör att branschen förändras snabbt. För att ta reda på hur HR-team rent praktiskt hanterar utmaningar och okända situationer så har Assessio i samarbete med Personal & Ledarskap kartlagt branschens learning agility i en ny studie. Rapporten, som släpps idag, är den första av sitt slag i Sverige.
Learning Agility handlar om vår förmåga att utveckla nya effektiva beteenden, baserade på nya erfarenheter, och sedan tillämpa dem framgångsrikt i praktiken. Genom att låta 180 personer inom HR göra två arbetspsykologiska tester, ett personlighetstest och ett motivationstest, så har deltagarnas learning agility räknats ut genom algoritmer.
HR-branschens totala nivå av learning agility hamnar på 5,1, vilket räknas som precis över genomsnittet (5) på en niogradig skala. Enligt Pär Cederholm, CEO på Assessio, visar resultatet att HR ligger inom ett normalt spann. Det talar också för goda utvecklingsmöjligheter – nivån av learning agiliy är inte statisk utan går att utveckla.
– Att titta på din potential utifrån learning agility är som att sätta på dig ett par nya glasögon och genom dem få nya insikter i hur du kan fatta bättre beslut. Genom att bli medveten om hur du bäst lär dig, och inom vilka områden du kan bli bättre, så kan du med små, aktiva val jobba med din personliga utveckling, säger han.
Learning Agility mäts utifrån dimensionerna change agility, mental agility, people agility, results agility och självinsikt. Studien visar att HR är som starkast inom people agility (5,7 i resultat). Personer med en hög people agility tenderar att vara mer öppna för nya kulturer och har lätt för att skapa kontakt med och lära av andra.
– De som söker sig till HR-yrket har vanligtvis ett stort intresse för människor. Resultatet talar för att Sveriges HR-bransch lägger ner tid på att förstå sin omgivning och tar andras åsikter på allvar. Det är också de här delarna som kännetecknar ett riktigt bra HR-team.
Studiens resultat visar på ett samband mellan utbildningsnivå och learning agility. De med en masterexamen har höst learning agility, 5,6, medan de med kandidatexamen landar på 5,1 och de med en yrkesexamen eller lägre ligger på 4,4.
– Det här kan dels bero på att högre utbildning främjar vår förmåga att ta in ny information och sedan använda den när vi ställs inför nya utmaningar. Ju mer du lär dig, desto mer erfarenheter har du att fatta beslut utifrån. Det kan också bero på att människor som är nyfiket lagda söker sig till högre utbildningar, säger Pär Cederholm.
När arbetsmarknaden, roller och arbetsuppgifter förändras så behöver vi förändra hur vi bedriver det strategiska HR-arbetet, menar han.
– Det ställer högra krav på att yrkesgruppen kan ta till sig och använda ny teknologi, utöka sin plats i organisationen och förutspå vilka nya roller som behövs – både idag och om tre år.
- HR-branschens generella learning agilty är 5,1, vilket ska betraktas som precis över genomsnittet (5) på en niogradig skala. Resultatet kan jämföras med samma studie som gjordes i Nederländerna 2017, där HR-branschen hamnade på 5,3.
- HR-personer inom industrisektorn har högre learning agility (5,6) än de som jobbar inom offentlig sektor (5,0) och servicesektorn (4,9). Industrisektorn är särskilt stark inom results agility och change agility.
- Learning agility mäts utifrån fem dimensioner, där HR är som starkast inom people agility (5,7). Därefter kommer nivån av självinsikt (5,4).
- HR-branschen får lägst poäng inom mental agility och results agility. Genom att tillämpa metoder som att prova nya arbetssätt, analysera problem och jobba mot tydliga mål så kan nivåerna höjas.
- Ju högre utbildningsnivå, desto högre learning agility. De med en masterexamen har högst learning agility (5,6), jämfört med de som har en kandidatexamen (5,1) och de som har en yrkesexamen eller lägre (4,4).
- I vissa av fallen har signifikanta skillnader mellan grupper hittats, i vissa fall inte. Inga signifikanta skillnader i learning agility har hittats mellan exempelvis chefer och medarbetare. Samma sak gäller för män och kvinnor.
Om Studien
Datan samlades in mellan den 24 juni och 17 september 2020 där målgruppen var personer som jobbar inom HR i Sverige. 180 personer har deltagit i studien och medelåldern är 43 år. Deltagarna är ca 80 procent kvinnor och 20 procent män. Den ojämna könsfördelningen har tagits i beaktning vid analys av resultatet, där speciella analysmetoder har tillämpats.
Om Assesio
Assessio är Nordens ledande konsultbolag specialiserat inom strategisk HR med digitala lösningar för urval och utveckling. De utvecklar och distribuerar testlösningar och verktyg inom arbetspsykologi. Assessio förser sina kunder med datadrivna insikter om både nuvarande och potentiella medarbetare och hjälper dem att fatta beslut baserade på data istället för magkänsla.
Om Personal & Ledarskap
Personal & Ledarskap är facktidningen för personalansvariga. Med fokus på HR så ger den läsaren nyheter och tips inom allt som rör människor, ledarskap, organisation och teknik både i print och digitalt. Tidningens mål är att ge de som jobbar inom HR-branschen ett nyttigt arbetsredskap och en lärorik inspirationskälla.