Under pandemin har nästan varannan anställd gått miste om kompetensutveckling och fler än var femte har aldrig fått någon kompetensutveckling under hela sin karriär, enligt en ny Sifo-undersökning genomförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.
Den visar också att hälften av alla svenskar i arbetsför ålder anser att utbildningsmöjligheter ökar attraktiviteten hos en arbetsgivare.
I samband med att regeringen gjorde det enklare för arbetsgivare att säga upp personal satte man också högre press på företagen att erbjuda anställda möjlighet till kompetensutveckling. För behovet av kompetensutveckling är stort. Det konstaterar både politiker och näringsliv. Dessutom visar en helt ny undersökning från Randstad/Sifo att fler än var femte svensk (21%) i åldern 18–65 år aldrig erbjudits möjligheten. Det gäller i synnerhet de yngsta i åldersgruppen 18–34 år där än fler vittnar om uteblivna kurser och utbildningar.
Kompetensutveckling har fallit än mer i glömska under pandemin. Hela 46 procent, som tidigare erbjudits förmånen, uppger att de inte fått några utbildningar eller kurser sedan utbrottet. Siffran skiljer sig även åt bland könen. Det är fler män (49%) än kvinnor (42%) som gått miste om fortbildning under pandemin.
– Att utveckla medarbetarna är ett effektivt sätt att stärka en organisation. De anställda är den mest värdefulla tillgången man har som arbetsgivare och att engagera dem genom nya kunskaper och nya perspektiv blir därför en win-win för alla, säger Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad.
Enligt undersökningen är det många arbetstagare som värdesätter just möjligheten att utveckla sina kompetenser på jobbet. I den yngsta åldersgruppen svarar drygt varannan (53 %) att förmånen ökar attraktiviteten hos en potentiell ny arbetsgivare.