De arbetsgivare som tillåter att anställda kan jobba hemifrån eller annan plats som passar dem har starka fördelar när det gäller att rekrytera och behålla talang, visar en ny global undersökning från Cisco.
Den nya utgåvan av Svenskarna och internet har redan sklagit fast att hemarbetet är här för att stanna, om de anställda själva får välja – nio av tio vill fortsätta även efter att pandemirestriktionerna lyfts.
Och enligt en annan ny rapport kan även friheten att jobba från valfri plats påverka om man byter jobb eller inte. Nästan två av tre – 64 procent – av respondenterna i Ciscos undersökning Hybrid Work Index tycker det är så pass viktigt.
“Det är en väldig skillnad på att jobba hemifrån på grund av tvång från yttre omständigheter mot att göra det utifrån en möjlighet att hitta en bra balans mellan arbetsliv och fritid. Det här är en fråga som nästan alla arbetsgivare måste hantera, och signalerna från de anställda är tydliga – de vill ha den här möjligheten och värdesätter den”, kommenterar Jonny Bucht, lösningsarkitekt på Cisco Sverige.
Inställningen till distansarbete är ett av många områden där pandemin har påverkat och accelererat förändringar i samhället och arbetslivet. Kritiker mot resfria möten och hybrida arbetssätt har tvingats acceptera nya upplägg för arbetet under tiden som anställda avråddes från kontorsarbete i de fall det gick att genomföra. Och i många fall har dessa nödlösningar visat sig fungera bättre än väntat.
Samtidigt som många saknat den sociala gemenskapen på arbetsplatsen, är daglig pendling till kontoret inte nödvändigtvis något som alla längtar tillbaka till. Balansen mellan jobb och privatliv har helt enkelt blivit mycket lättare för många, samtidigt som produktiviteten på jobbet snarare förbättrats.
Efter pandemins restriktioner har det också skapats utrymme för diskussioner om vilken miljö som är bästa platsen för att lösa de arbetsuppgifter som genomförs just den dagen och kring förändrade arbetssätt. Enligt Hybrid Work Index används idag mobila enheter under över en fjärdedel av mötestiden, jämfört med bara nio procent av tiden innan pandemin.
“Den som nu måste lägga ett pussel är arbetsgivaren. Och det pusslet handlar om att skapa bästa möjliga arbetsupplevelse för den enskilde anställde och samtidigt upprätthålla en effektiv, säker och produktiv organisation. Utvecklingen mot hybridarbete öppnar också upp arbetsmarknaden – om du kan jobba hemifrån är du inte bunden till närområdet utan kan söka jobb var som helst. Det ger nya möjligheter att skapa en mer inklusiv och mångfaldig arbetsmarknad, på de anställdas villkor”, säger Jonny Bucht.