En ny undersökning från Ciena visar att fler än en av fyra svenskar, 26 procent, planerar att arbeta delvis eller helt på distans efter pandemin.
Undersökningen visar också att en betydande siffra, 15 procent, önskar arbeta på distans efter pandemin, men tillåts inte göra det av deras arbetsgivare. För att klara distansarbete under längre tid behöver arbetsgivare också fokusera på att se till att medarbetare har rätt teknik och infrastruktur i hemmen, exempelvis pålitliga internetuppkopplingar.
Undersökningen från nätverksspecialisten Ciena visar att 18 procent av svenskar planerar att arbeta delvis på distans efter pandemin och att 8 procent planerar att helt arbeta på distans framöver. Det finns dock stora skillnader mellan åldersgrupper, där exempelvis 33 procent av 35-44-åringar önskar arbeta delvis eller helt på distans framöver.
“Många unga svenskar försökte redan innan pandemin att få ihop livspusslet med arbete, familj och fritid,” säger Anders Grand, ansvarig för norra, östra och centrala Europa hos Ciena. ”Distansarbetet under pandemin har fått många att öppna ögonen för hur vi kan spara tid och underlätta vardagen.”
Andel svenskar som önskar arbeta helt eller delvis på distans efter pandemin
• 18-24-åringar – 28%
• 25-34-åringar – 30%
• 35-44-åringar – 33%
• 45-54-åringar – 27%
• 55+ – 13%
Hemmanätverken pressas
Undersökningen från Ciena visar också att svenskars internetuppkopplingar inte bara pressas av hemarbete men också från allt mer streaming av underhållning och användning av smarta prylar i hemmen. Med en fortsatt utsuddning av gränser mellan privat- och arbetsliv, behövs teknik som stödjer dessa förändringar.
“Undersökningen visar att det inte bara finns en enda lösning som passar alla när vi går över i ett postpandemiskt arbetsliv och arbetsgivare måste därför se till att oavsett plats för arbete, så behöver medarbetare få tillgång till rätt tekniska förutsättningar,” säger Anders Grand. “Arbetsgivare behöver till exempel arbeta tillsammans med teknikexperter för att skapa bättre förutsättningar för stabila och snabba internetuppkopplingar i det längre perspektivet.”
Vissa nekas
Yngre svenskar är de som mest önskar arbeta på distans efter pandemin och är också de som i högst utsträckning nekas göra det av arbetsgivare. Bland de svarande, uppger 15 procent av svenskarna att de önskar arbeta på distans men inte tillåts göra det av arbetsgivare. I de yngre åldersgrupperna är dock siffran högre, där 19 procent av 18-24-åringar och 18 procent av 25-34-åringar önskar arbeta på distans efter pandemin men inte tillåts göra det.
“Frågor kring hur och var vi arbetar framöver blir allt viktigare hos många företag,” säger Anders Grand. “Insikterna från undersökningen kan ge vägledning kring hur svenskar önskar ha det framöver om de själva får bestämma och visar vad som är viktigt för arbetsgivare att fokusera på om de önskar locka och behålla medarbetare. Undersökningen visar också att våra hemmanätverk pressas av allt mer distansarbete, sociala medier och streamingtjänster och om vi ska stödja övergången till en ny digital värld, så behöver vi stabilare och snabbare uppkopplingar.”