En ny studie, The State of Hybrid Work Report 2022, från det kollaborativa teknikföretaget där 2 000 respondenter i Norden har deltagit, varav 500 i Sverige, visar att nästan hälften (40%) av de anställda har bytt jobb under de senaste två åren, och av de som inte gjorde det söker 18% aktivt efter en ny jobbmöjlighet under 2022.
Under de senaste två åren har anställda över hela världen anpassat sig till en livsstil utan fast arbetsplats och förväntar sig nu flexibilitet när det kommer till både varifrån och när de arbetar.
För att behålla sina anställda och locka till sig nya topptalanger måste arbetsgivarna anpassa sig till de anställdas önskemål. De behöver nu arbeta om sina anställningsvillkor och policyer, erbjuda bättre förmåner och flexibelt arbete, annars är risken stor att personalkostnaderna skenar och tillväxten stannar av.
Flexibelt är den nya “hybrida”
I dagens arbetsklimat existerar knappt ett så kallat “9-till-5-jobb” längre. Det ‘nya’ normala är där flexibelt arbete accepteras av alla, arbetsgivare likväl som anställda. När, var och hur anställda arbetar betraktas också här som ett ömsesidigt beslut om samarbete mellan arbetsgivare och anställd.
Närmare hälften (43%) av arbetstagarna i Sverige skulle tacka nej till ett jobb om flexibla timmar inte erbjöds och var tredje, 30%, skulle tacka nej om de inte tilläts en flexibel arbetsplats. 1 av 3 (33%) av de anställda uppger att om en framtida arbetsgivare krävde att de skulle arbeta från kontoret på heltid skulle de tacka nej till jobberbjudandet. Anställda kräver flexibilitet och utan det kommer de inte att behålla (eller ta) jobbet, så enkelt är det.
De förmåner som skulle vara mest tilltalande hos en blivande arbetsgivare är flexibla arbetstimmar (43%), 4-dagars arbetsvecka (27%), flexibel arbetsplats (32%), och obegränsad semester i den mån det går (27%).
Studien visar också att den ideala balansen mellan arbete och kontor är tre dagar på kontoret och två dagar på distans.
Nästan hälften tror att distansarbete ger favorisering för de som arbetar på kontoret
Övergången till hybridarbete har skett snabbt och många försöker fortfarande ta reda på hur hybridarbere fungerar i praktiken. Som ett resultat finns det fortfarande oro kring att arbete på distans kan innebära att anställda går miste om jobbmöjligheter och annan favör. Hybridarbete kräver att arbetsgivare tar en djup titt på deras nuvarande policyer, utbildning av anställda, kontorsteknik och deras företagskultur för att anpassa sig till mer utspridda arbetsteam.
- 47% av anställda i Norden tror att det uppstår favorisering på grund av hur och var de anställda arbetar.
- 54% av de anställda i Norden tror att arbetsgivare tenderar att ha mer förtroende för kontorsarbetare på heltid än hybrid- eller distansarbetande anställda.
- En tredjedel (32%) av de kontorsanställda i Norden tycker att det är svårare att bygga relationer med distansarbetande kollegor
Frank Weishaupt, VD för Owl Labs säger: “Nu går vi in i nästa fas när det kommer till hur vi faktiskt arbetar och det är tydligt att arbetsgivare över hela Europa måste tillhandahålla flexibilitet över när, var och hur deras team arbetar för att säkerställa att de håller medarbetarna engagerade och nöjda. Att ge medarbetare större valmöjligheter över hur pass flexibelt de arbetar innebär också att chefer måste vara medvetna om eventuella fördomar de har mot anställda som tillbringar mindre tid på kontoret.”
2020 och 2021 – åren då “alla” bytte jobb
Studien visar att andel anställda som bytt jobb under de senaste två åren är stor i de fyra nordiska länderna. I både Danmark och Finland har närmare hälften, 47% respektive 46%, av de tillfrågade bytt jobb under de senaste två åren. I Sverige visar resultatet att två femtedelar (40%) sökt sig vidare, och i Norge är siffran 38%.
Resultaten från studien visar också att av de anställda i Norden som inte har bytt jobb under de senaste två åren, söker 16% aktivt efter en ny jobbmöjlighet 2022.
Undersökningens resultat visar att de tre främsta anledningarna för att arbetstagare i Norden söker sig vidare till ett nytt jobb under året är; bättre lön (32%), bättre karriärmöjligheter (32%) samt för att göra något de tycker om mer (26%).
Frank Weishaupt fortsätter: ”Det framgår också av vår forskning att anställda kräver mer av sina arbetsgivare idag, när det kommer till den övergripande tillfredsställelsen på jobbet. Att erbjuda en robust och flexibel uppsättning personalförmåner har aldrig varit viktigare för att behålla topptalanger.”
2022 ligger fokus på att behålla sin personal och att locka till sig topptalangerna
Medan åren 20–21 var en period då många anställda bytte jobb, är 2022 året då vi behöver kämpa för att behålla topptalanger. Arbetsgivare har varit tvungna att intensifiera sina strategier just för att behålla anställda. De har fått se över allt från förmåner, en rigorös introduktionsprocess och utbildningsportfölj till bättre sätt att använda modern, inkluderande teknik i det dagliga arbetet.
De främsta förmånerna som skulle övertyga anställda i Norden att stanna hos sin nuvarande arbetsgivare är; flexibla timmar (34%), 4-dagars arbetsvecka (26%), flexibel arbetsplats (26%) samt sjukförsäkring (23%).
Metaverse och bättre teknik på kontoret
Över 59% av cheferna i Norden tror att metaverse kan bli nästa stora omvälvande teknik på arbetsplatsen, men att metaverse inte kommer att infrias över en natt. Organisationer måste börja tänka på hur arbetet förändras och hur de kan utvecklas redan idag.
Teknik kommer också att spela en avgörande roll för att behålla topptalanger. Följaktligen vill många företag bygga mer moderna och inkluderande arbetsplatser som hjälper de anställda att trivas. Även om metaverse på kontoret kan verka långt borta, kan förbättrade videokonferensverktyg vara ett första steg för att skapa en mer inkluderande hybrid arbetsmiljö.
- 36% av de anställda i Norden säger att det finns utrymme för förbättrad videokonferensteknik
- 45% av de kontorsanställda i Norden tror att metaverse kan förbättra flexibelt och hybridarbete
Frank Weishaupt avslutar: “Teknik kommer att vara viktigt för att upprätthålla en engagerande och jämställd arbetsplats. Även om utbredningen av metaverse på jobbet kommer att ta tid så kommer enkla förbättringar av videokonferensupplevelsen att ha en betydande inverkan på den övergripande arbetsupplevelsen samt laganda och kultur.”