Studien ”The Distributed Work Dilemma: When Innovation and Job Satisfaction Compete,” som gjorts av Vanson Bourne på uppdrag av VMware, visar att respondenternas svar angående var de känner sig mest innovativa står i strid med var de helst jobbar.
Nästan tre fjärdedelar (72 procent) av respondenterna i Sverige och Norge tror att deras organisation är mer innovativ om de anställda jobbar från kontoret, samtidigt uppger 79 procent av respondenterna i Sverige och Norge att de känner högre tillfredställelse om de får arbeta varifrån de vill.
Dessutom känner mer än hälften av respondenterna i EMEA (56 procent) som jobbar på en hybrid arbetsplats att deras moral förbättras, kreativiteten ökar (52 procent) och att samarbetet (53 procent) inom deras arbetslag har förbättrats jämfört med före pandemin.
Den växande ekonomiska osäkerheten kan få många företagsledare att återuppta de traditionella fasta arbetsplatserna utan att egentligen veta vad det får för resultat. Faktum är att fler organisationer med hybrida arbetsplatser i EMEA (97 procent) har metoder för att mäta organisationens innovationskraft och dess inverkan på verksamheten och de anställda, jämfört med endast 82 procent av de med fasta arbetsplatser.
- Med en växande ekonomisk osäkerhet tvingas företag fokusera på innovation och produktivitet, men det får inte ske på bekostnad av de framsteg som gjorts på den flexibla arbetsplatsen, säger Anders Lidman, Sverigechef, VMware. Forskning visar att en hybrid arbetsplats skapar gladare, mer engagerade arbetslag vilket kan leda till en naturlig ökad innovation och förbättrad effektivitet. Anställda upplever generellt att de kan prestera bättre när de erbjuds att arbeta på en hybrid arbetsplats med verktyg som är anpassade för det, trots det tror många företagsledare att innovationen frodas på kontoret. Vår undersökning uppmuntrar företag att implementera beprövade metoder för att mäta resultat och säkerställa att uppfattningar inte åsidosätter verkligheten, så att rätt underlag finns för varje beslut. Organisationer med hybrida arbetsplatser är i dagsläget mycket bättre på detta än andra.
Under de kommande 12 månaderna planerar nästan tre fjärdedelar (71 procent) av svenska organisationer att investera väsentligt mycket mer i sin digitala kultur, varav en tredjedel (35 procent) prioriterar investeringar för att främja innovation och kreativitet.
Det finns ett stort affärsbehov av att finna verktyg och arbetssätt som tillåter företag att göra mer, för mindre. Automatisering och digitala verktyg är en lösning på detta och bland svenska företag har en tredjedel (33 procent) ökat sina investeringar för att utveckla de anställdas erfarenheter och förbättra produktiviteten. Dessutom kollar 46 procent på automatiserade lösningar för att accelerera innovationen och 44 procent strävar efter att utveckla snabbare och billigare arbetssätt. De största investeringarna är kopplade till företag med hybrida arbetsplatser vilket tyder på att innovation och effektivisering måste prioriteras, men inte på bekostnad av att erbjuda flexibla arbetsplatser.
Innovativa arbetsplatser är endast ett av många ämnen som studien The Distributed Work Dilemma: When Innovation and Job Satisfaction Compete berör. Några övriga ämnen är:
- Maktskifte mellan arbetsgivare och arbetstagare: En kommande recession och en utbredd kompetensbrist har gett anställda en stor makt under den senaste tiden. Men det ekonomiska läget komplicerar situationen och har börjat rubba denna maktbalans.
- Stora kunskapsgap och ökad personalomsättning: Trots att fler anställda trivs bättre med sina jobb nu än de senaste åren har alla branscher stora utmaningar med kompetensbrist. Och personalomsättningen inom cybersäkerhet är särskilt hög.
- Automatiseringen underlättar för den hybrida arbetsplatsen: Investeringar inom teknik och automatisering är avgörande för att minska utbrändhet och underlätta samarbetet som krävs för att upprätthålla innovationen.