De som älskar VPN räcker upp en hand! Ingen?
Alla vet ju att säkerhetslösningarna som används när vi jobbar på distans verkligen behövs.
Problemet är bara att de är så krångliga att använda att de förstör vår produktivitet, eller åtminstone gör oss på dåligt humör. Företagen är med rätta oroliga för att de anställda försöker runda verktygen – inte minst eftersom deras anställda vet hur användarvänlig och bra teknik faktiskt kan vara.
Utmaningen för företagen är att de som jobbar på distans behöver en säkerhetslösning samtidigt som de måste kunna vara produktiva. Vissa verksamheter använder äldre WAN-säkerhetslösningar, andra tvingades hastigt införa en lösning under pandemin. De allra flesta verksamheter har nu anammat hybrid- eller distansarbete, men tyvärr fungerar säkerheten inte alltid så smidigt och i värsta fall gör lösningen medarbetarna både mindre effektiva – och kanske också mindre nöjda.
Dessutom är även de säkerhetsansvariga ofta missnöjda. De ser hur användarna undviker säkerhetslösningen, genom att till exempel använda sina egna mobiler och laptops – för att det är enklare.
Apple-användare är vana vid något bättre
Allra mest missnöjda är nog de medarbetare som använder Mac och är vana vid Apples användarvänlighet. För iPhones och Mac är ju enkla och problemfria att använda, och kontrasten mot hur säkerhetslösningen fungerar blir då väldigt tydlig.
En del tror nog fortfarande att företag och offentliga verksamheter inte har så många Apple-produkter, men detta stämmer inte idag. Väldigt många har aktivt valt att privat använda Mac och iPhone och tar sedan med sig sin förkärlek för det lättanvända och snygga gränssnittet till jobbet. Sedan upplever de att säkerhetsverktygen förstör det de gillar.
Detsamma gäller förstås även de som använder Windows och Android, men många säkerhetsprodukter har åtminstone utformats för att passa de systemen.
Alla mobiler och laptops måste vara skyddade
Idag är det så många som 30-40 procent av de svenskar som kan jobba hemifrån som faktiskt en genomsnittlig dag gör det. Många av dem vill göra det ännu mer. Samtidigt har de allra flesta organisationer insett att det inte går att använda en privat mobil eller laptop för jobbuppgifter – utan att den är ordentligt skyddad.
Det innebär att företagen måste ha programvara installerad på de anställdas enheter. Bara på det sättet kan de säkerställa att de är tillräckligt säkra för att få komma åt företagets data. Vilket även innebär att de inte kan ha TikTok och andra appar som kan vara riskabla. Allt annat vore för farligt, och inte bara för de som jobbar på bank eller inom Försvarsmakten. Bara för någon vecka sedan stängdes produktionen ner hos en av Sveriges största bryggerier på grund av en cyberattack.
Vad får de anställda i utbyte?
Att låta företaget hantera säkerheten är dessutom något som har fördelar även för användaren. Med en sådan applikation loggas användaren automatiskt in på olika tjänster, och användarna slipper många farliga mejl och meddelanden som de annars hade behövt lägga tid och besvär på att bedöma och ta bort. Dessutom minskar risken att faktiskt drabbas av något som skadar datorn eller mobilen ordentligt.
Förr kunde många använda Mac utan någon avancerad säkerhetslösning, eftersom det inte fanns så många säkerhetshot som riktade sig mot det operativsystemet. Idag finns det dock tillräckligt många säkerhetshot i omlopp för att behöva revidera det beslutet. Nu behövs samma säkerhet även för Apple-användare.
Det är inte rimligt att behöva välja mellan säkerhet och produktivitet
Idag finns det få säkerhetsprodukter som inte saktar ner användarna. De flesta har inställningen att det är naturligt att mer säkerhet innebär mer besvär. Men vi vet ju redan att detta leder till missnöje och att användarna försöker runda säkerhetslösningen. Därmed fungerar alltså lösningen inte i praktiken.
Så hur kan vi undvika att behöva välja mellan säkerhet och produktivitet? Det som behövs är säker och problemfri åtkomst. Detta handlar inte om att välja en viss produkt utan om vad företagen ska fråga efter, rentav kräva. Det måste vara helt rimligt att kräva av en leverantör att säkerhetsapplikationen inte ska sakta ner eller göra det besvärligt för användarna. Det måste gå att få en användarupplevelse som på en Mac, helt enkelt.
Peo Strindlund, Regional Sales Manager, Jamf