4 av 10 säger nej till att arbeta på en arbetsplats som inte erbjuder hybridkontor Stora regionala skillnader i Stockholm jämfört med resten av Sverige.
Att pandemin skapat stora arbetsförändringar är ingen hemlighet.
I en nyligen utförd undersökning av HP tillsammans med SIFO med fler än 1700 personer, varav 1052 personer fått följdfrågor då de angett att ens dator är deras huvudsakliga arbetsredskap, uppger en överväldigande majoritet av både anställda och personer med personalansvar att hybridarbete skapar tydliga fördelar i ens liv och uppger förhoppningar om att möjligheter till hybridarbete består i ens arbetsliv.
Faktum är att fritt val av kontorsmiljö och tid blivit den viktigaste anledningen till att söka sig till ny arbetsplats och resultatet visar tydligt att de som inte erbjuder så kallat hybridarbete kommer få svårt att rekrytera i framtiden. Nästan 4 av 10 svarar nämligen att de inte kan tänka sig att arbeta på en arbetsplats som inte erbjuder en hybridarbetsplats. Dessutom prioriterar svenska kontorsarbetare numera en hybrid arbetsmiljö före till exempel en hög lön när de söker och väljer ny arbetsplats:
- Flexibel arbetstid och miljö 27%
- Goda utvecklingsmöjligheter inom företaget 17%
- Hög lön 15%
- Det som nu är viktigast för anställda kostar inget eller relativt lite för företag att ge sina anställda.
Dessa preferenser som anställda uttrycker kommer ge både fackförbund och arbetsgivarorganisationer anledning att fundera vad de ska prioritera kommande avtalsrörelser. Höga lönepåslag är viktiga i inflationstider men att bibehålla möjligheten till, eller att till och med få möjligheten till hemarbete, kan ha ett högre ekonomiskt värde än ett lönepåslag. Hemarbete kan innebära kostnadsbesparingar för både den anställde och företaget, säger Jonas Grafström vice vd på Ratio.
Just nu arbetar svenska kontorsanställda i snitt precis under två dagar hemifrån och tre på kontoret. 6 av 10 (61%) anser det var grundläggande att företag erbjuder hybridarbete och 79% uppger att de fått möjligheten att arbeta från olika arbetsplatser från sin arbetsgivare. Stockholmare jobbar i snitt 2,1 dag hemma per vecka medan personer boende i Norra-, Väst, och Småland och Öland jobbar 1,4 dagar hemma.
- I Stockholm arbetar en kontorsanställd fler än 75 dagar på annan plats under ett arbetsår. En del av utmaningen är att många organisationer, företag och institutioner har gått tillbaka till kontoret på heltid oavsett om de vill eller Detta visar att företag som inte erbjuder en hybridmiljö kommer få svårt att anställa och skapa tillväxt. Sedan uppkommer till exempel frågor som om vissa inriktningar i skolan bör ha digital undervisning några dagar i vecka – så att man inte blir programmerad i en modell som inte längre appliceras i verkligheten, säger Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige.
1 av 4 arbetar på kontoret, trots att de inte behöver
Just nu arbetar svenskar i snitt precis under två dagar hemifrån och tre på kontoret. 6 av 10 (61%) anser det var mycket viktigt att företag erbjuder hybridarbete, medan 1 av 10 (9%) inte tycker det är viktigt alls. De flesta arbetsplatser erbjuder hemarbete några dagar i veckan (79%), medan enbart 2 av 10 (17%) inte erbjuder sina anställda den möjligheten.
Totalt erbjuder majoriteten av arbetsgivare helt fri arbetsmiljö (35%) eller ett antal dagar i veckan (44%) medan enbart 2 av 10 (17%) inte erbjuder det. Av de som har möjligheten till hybridarbete svarar var fjärde (25%) att de inte arbetar hemifrån/på distans trots den möjligheten. De som inte arbetar hemma, trots att de har möjligheten gör det primärt för:
- Kommunikationen med kolleger (49%).
- Man vill separera privat- och arbetsliv (48%).
- För att träffa kolleger (44%).
-Vi har vant oss vid en ny era där många möten och arbetsprocesser sker uteslutande digitalt, vilket nästan samtliga organisationer och företag har rustat upp sig för. Sedan en tid tillbaka har det dock skett ett skifte vars utmaningar ännu inte uppmärksammats. Till exempel kommer det bli utmaningar i möten när hälften är på plats och den andra hälften ansluter digitalt. Det finns mjukvarubolag som tittar på detta, men inga tekniska lösningar klara just nu att skapar en komplett, involverande atmosfär för samtliga deltagare på samma sätt som när mötet sker 100% digitalt eller fysiskt, säger Stefan Bergdahl, vd på HP
Stora regionala skillnader mellan Stockholm och resten av Sverige
Undersökningen visar också att det är stor skillnad mellan personer som är bosatta i Stockholm jämfört med övriga landet. 86% av de som är bosatta i Stockholm svarar att de arbetar hemifrån jämfört med enbart 58% i norra Sverige. En överväldigande majoritet av personer bosatta i Stockholm – 76% – anser också att det är väldigt viktigt att ens företag erbjuder hybridarbete, medan 60% tycker liknande i resten av landet.
- Det finns tydliga regionala skillnader på synen på hemarbete i Sverige där boende i Stockholmsregionen anser att det är viktigt att ha möjlighet till hemarbete. En arbetsgivare bör därför inte stirra sig blind på nationella siffror utan ta regional hänsyn i beslut om hur mycket hemarbete som ska erbjudas. Stockholmare arbetar hemma uppemot en månad mer per år. Den förklaras av arbetsmarknadsstrukturens skillnad ute i landet men även traditioner och normer, säger Jonas Grafström vice vd på