Många betraktar metaverse (metaversum) som en gimmick eller en avlägsen verklighet, men redan nu satsar företag på mer uppslukande, virtuella arbetsytor för att överbrygga klyftan mellan kontors- och distansarbete.
Forskning från Owl Labs i Storbritannien visar att de anställda är angelägna om att deras arbetsplats ska anamma metaverse (47%) på kontoren inom en snar framtid.
Storföretagen har redan börjat införliva funktioner för “blandad verklighet” som t ex nya Microsoft Mesh.
Metaverse är en virtuell värld med enorm potential, men hur kommer det att se ut ur ett arbetsperspektiv och hur kommer det att påverka arbetsplatsen?
Nya, kreativa sätt för människor att samarbeta och arbeta på online
I takt med att en hybrid personalstyrka alltmer blir det nya normala, kommer företag att behöva implementera nya arbetsverktyg. Allt ifrån att investera i bättre videolösningar till att börja använda avatarer i möten för att hjälpa medarbetarna att samarbeta och öka produktiviteten, utan att behöva befinna sig i samma rum.
Metaverse på kontoret kommer att göra det möjligt för hybridanställda att arbeta tillsammans och engagera sig i praktiskt taget alla de arbetsuppgifter som de skulle göra om de befann sig på kontoret. 39% av de anställda i Storbritannien tror att företagen har potential att öka samarbetet och kreativiteten genom att underlätta sömlösa sociala interaktioner som är mer engagerande för dem som arbetar på distans, med metaverse.
Organisera hur vi arbetar
Ett sätt på vilket metaverse har potential att påverka hur vi arbetar är genom att skapa en mer produktiv och strömlinjeformad arbetsplats. Integration mellan olika system för virtuell verklighet, genom delade och överenskomna protokoll och standarder, kommer att vara avgörande för att skapa ett enda, mer öppet och välfungerande metaverse. Förmågan att kommunicera och samarbeta över flera “världar” kommer att utgöra en integrerad aspekt av den delen av metaverse som används på jobbet för att säkerställa att anställda förblir så produktiva som möjligt.
Att tänka om kring kontorsutrymmen
Företag bör nu fokusera på att skapa mer utrymme för samarbete. Om ett kontorsutrymme inte är tekniskt utrustat kommer det alltid att finnas någon anställd som går miste om viktig information. En annan undersökning från Owl Labs i Sverige visar att 6 av 10 svenskar (64%) någon gång har upplevt missförstånd under ett videosamtal och av dessa uppger drygt hälften (55%) ljudkvalitet och 4 av 10 (41%) tekniska avbrott som orsaken till detta. Det belyser även vikten av den tekniska utrustningen måste hålla hög standard både hemma och på jobbet för att alla anställda effektivt ska kunna arbeta tillsammans.
Många företag kommer heller aldrig att återgå till att arbeta heltid från kontoret, vilket innebär att kontorsutrymmet måste förnyas för att säkerställa att anställda som fortfarande arbetar från kontoret fortsätter att nyttja fördelarna med det, samtidigt som de som distansarbetar fortfarande känner sig inkluderade. Att införskaffa mer uppslukande teknik på arbetsplatserna kommer att överbrygga denna klyfta mellan kontors- och distansarbetarna. vilket ökar både produktivitet och samarbete.
Inkludering och mångfald
Forskning visar också att 41% av anställda anser att metaverse och bättre samarbetsteknik kommer att öka delaktigheten och mångfalden på arbetsplatsen, genom att det tillåter alla att interagera på lika villkor, oavsett plats*. Faktum är att hybridarbete och metaverse har potential att attrahera arbetskraft med ett större urval. Företag behöver inte längre strikt anställa personer inom en radie på t ex 15 mil, utan kan i stället utöka sina rekryteringsinsatser. De anställda som väljer att inte bosätta sig i storstäder, eller som har anhöriga att ta hand om och behöver mer flexibilitet, kommer att ha möjlighet att göra det. Om alla kommunicerar via metaverse har alla i teorin samma möjlighet att bli hörda.
Att undvika utbrändhet
Metaverse kommer också att skapa nya utmaningar för arbetsplatsen. Företag kommer att behöva se till att detta nya arbetssätt inte leder till att medarbetare blir utbrända av att sitta fördjupade i virtuella världar under långa perioder. Nya arbetspolicyer kommer att krävas för att säkerställa sunda metaverse-arbetsmetoder, vilket i sin tur kan leda till helt nya roller och jobbtitlar, såsom t ex en säkerhetschef för metaverse och många andra positioner inom exempelvis VR. AR- och VR-forskare kommer också att behövas till företagen framöver för rådgivning kring bästa praxis i användandet av metaverse, på samma sätt som en revisor behövs för bokslutet.
Reglering av metaversen
Kontrollen av metaversen kommer kräva en del experter på arbetsplatsen, inklusive konsulter. Utvecklandet av regelverk befinner sig i ett tidigt skede och är förmodligen inte helt klargjorda ännu. Chefer över hela verksamheten kommer däremot att ha tillgång till betydligt mer personalinformation än de hade tidigare. Detta potentiella intrång i de anställdas integritet kommer att behöva regleras genom att bygga in integritetsskyddande teknologi, samtidigt om medarbetare kommer att behöva ges insyn och kontrollmöjligheter över sina uppgifter.
Medan metaverse fortfarande är i ett tidigt skede så växer efterfrågan på en mer uppslukande och samarbetsanpassad arbetsmiljö snabbt. Vi kan inte förvänta oss att arbetsplatsen ska återgå till sitt pre-pandemiska tillstånd, vilket innebär att ny utveckling, teknik och regleringar måste beaktas av företag som vill lyckas och behålla sina topptalanger. Utvecklingen av metaverse kommer att behöva fungera tillsammans med utvecklingsstrategier för de anställda och inkluderingsprogram, särskilt då många idag är mer intresserade av att arbeta för företag med modernare och mer anpassningsbara arbetspolicyer.