Arbetsrättsexperten hjälper en kvinne som diskriminerats av en kommun.
Kommunen valde att ge en tjänst till en outbildad man istället för en välmeriterad kvinna- och gav dessutom mannen 3000 kr mer i månadslön.
Nu har kvinnan stämt arbetsgivaren för diskriminering. Arbetsrättsexperten företräder kvinnan vid Blekinge tingsrätt, och bedömer chanserna som mycket goda. – Detta är ett glasklart fall av diskriminering och naturligtvis helt grundlöst, jag tror att vi vinner det här, säger Arbetsrättsexpertens chefsjurist Bo Villner.
Diskriminerad av kommunen
Kvinnan var anställd i kommunen och hade både utbildning och gedigen erfarenhet. Trots detta valde arbetsgivaren att ge tjänsten till en man som var betydligt lägre kvalificerad. Chefsjurist Bo Villner har nästan 50 års erfarenhet inom arbetsrätt och har drivit arbetstvister i domstol under i stort sett hela sin yrkeskarriär. Han anser att arbetsgivaren har agerat felaktigt och att fallet är särskilt anmärkningsvärt.
– Jag har inte varit med om tidigare att en kommun, som är en offentlig arbetsgivare, diskriminerar en kvinna på det här sättet. Det är mycket anmärkningsvärt, säger chefsjurist Bo Villner.
Jämförbart med uppsägning
Karlshamns kommun avfärdar kvinnans argument och påstår att det rör sig om ”individuell lönesättning”. Arbetsrättsexperten menar dock att det rör sig om ett tydligt fall av diskriminering ,och att diskrimineringen av kvinnan, som efter arbetsgivarens agerande inte känt sig önskvärd på arbetsplatsen, är så allvarlig att agerandet är att jämställa med en uppsägning från arbetsgivarens sida.
– Det är mycket snack om jämställdhet i samhället, ändå kan kvinnor förbigås av män i arbetslivet. I det här fallet är kvinnan betydligt mer meriterad och skulle ha fått tjänsten, säger chefsjurist Bo Villner.
Lagstadgat förbud

Johannes Merbom
Diskriminering är förbjuden enligt lag och innebär enligt diskrimineringslagen att någon missgynnas på så sätt att personen behandlas sämre i en jämförbar situation än någon annan har eller skulle ha behandlats på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Det kan till exempel var fråga om att någon inte har fått en tjänst eller som har fått sämre lön än någon annan på grund av att personen har ett visst kön.
Starkt skydd
Trots att diskriminering förekommer i arbetslivet och att diskrimineringslagstiftningen är effektiv så kommer arbetsgivare ändå ofta undan med att diskriminera arbetstagare. Många arbetstagare känner inte till sina rättigheter, och många känner inte till hur lagstiftningen kan nyttjas. Men den som upplever sig diskriminerad på arbetsplatsen har ett starkt skydd i lagen, och bevisbördan är lättare för den som upplever sig diskriminerad. Om en arbetstagare visar anledning att anta att den blivit diskriminerad så ska är arbetsgivaren styrka att någon diskriminering inte har skett.
– Diskrimineringslagstiftningen är effektiv, men det gäller att använda lagstiftningen också. Det drivs för alldeles för få ärenden i domstol på området, säger chefsjurist Bo Villner.
Johannes Merbom
VD